FILIALA JUDEȚEANĂ TULCEA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Nalbant

Comună membră ACoR din 10.12.2004

Prin HCL nr. 43 din 10.12.2004 comuna Nalbant a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Comuna Nalbant a fost o zonă de intersecție a unor răscruci de drumuri semnificative facilitând legătura intre cetățile grecești și romane de la golful Halmyris și marile cetățile de pe malul Dunării. În acest sens, pe teritoriul comunei se remarca următoarele situri arheologice semnificative: așezări și necropole din diferite epoci si perioade istorice, un castru roman si ruinele unei fortificații romane, o necropola bizantina sau numeroase morminte turcești. Denumirea reședinței de comună, Nalbant, este de origine turca si înseamnă potcovar, pornind de la meseria primilor locuitori.

Comuna Nalbant este amplasată la aproximativ 25 km de Tulcea, pe DN22A, drum care face legătura între Municipiile București și Tulcea dar și cu orașele Macin și Hârșova. Teritoriul administrativ al comunei Nalbant se învecinează: la nord cu teritoriul administrativ al comunei Frecăței, la vest cu teritoriul administrativ al comunei Luncavița și al comunei Izvoarele, la sud cu teritoriul administrativ al comunei Slava Cercheza și la est cu teritoriul administrativ al comunei M. Kogălniceanu și al comunei M. Bravu. Sub aspectul structurii administrative Comuna Nalbant are 3 sate în componență: Nalbant – reședința de comună, Nicolae Bălcescu și Trestenic.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Nalbant, județul Tulcea

Descrierea stemei:
Potrivit anexei nr. 1.5, stema comunei Nalbant se compune dintr-un scut triunghiular albastru, cu marginile rotunjite, cu un șef zidit de argint. În partea inferioară se află o potcoavă de argint din care iese un buchet de spice de grâu de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Zidul evocă ruinele unor așezări romano-bizantine și fortificațiile romane din localitate. Potcoava dă denumirea localității, care este de origine turcă și înseamnă potcovar. Buchetul de spice simbolizează una dintre ocupațiile de bază ale locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Ion NICOLAE

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: primarianalbant.ro
 E-mail: primaria_nalbant@yahoo.com
 Telefon: +40 240 548 503