FILIALA JUDEȚEANĂ TULCEA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Chilia Veche

Comună membră ACoR din 27.02.2009

Prin HCL nr. 6 din 27.02.2009 comuna Chilia Veche a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

În anul 334 î. Hr., în zonă și aproape de malul mării este menționată colonia greacă Ahilea, fortificată de un general al lui Alexandru Macedon, pe nume Zopyrion. Conform studiilor paleohidrografice, malul mării se afla atunci la câteva leghe la răsărit de Chilia Veche, deoarece deltele secundare ale brațului Thiagola (azi Chilia), cea dintre punctele Babina-Jibrieni-Periprava-Merhei și cea care începe la Vâlcov, nu erau încă formate. Nu există dovezi arheologice că Ahilea ar fi fost situată pe amplasamentul actual al Chiliei Vechi nici că denumirea de Chilia ar fi o deformație a Ahileei, iar lingviștii afirmă că provine din greaca medievală κελλία - kellia: « hambarele », care a dat atât denumirea românească pe vremea lui Mircea cel Bătrân cât și denumirea turcă Eski-Kilya și denumirile slave Стара-Кілія în ucraineană și Старая-Килия în rusă. Satul astăzi denumit „Tatanir” (ca urmare a unor greșeli de transcriere din sec. XIX) se numea la origini Tatomir.[6] După perioada bizantină (până în 680 și din 915 până în 1186) și vlaho-bulgară (1186-1394), Chilia Veche a fost o vreme disputată între Țara Românească, despotatul Dobrogei și Genovezi, apoi a devenit posesiune turcă otomană din 1424 până în 1829 când devine rusească. În 1856 este restituită Imperiului otoman (în timp ce Chilia Nouă este restituită principatului Moldovei) iar din 1878 încoace aparține României (în timp ce Chilia Nouă a aparținut succesiv imperiului Rus, primei Republici Moldovenești, României, Uniunii Sovietice și Ucrainei).

Comuna Chilia Veche este situată în partea de nord a județului Tulcea și în extremitatea nordică a Deltei Dunării, delimitată de următoarele teritorii comunale:

  • la nord - brațul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina,
  • la vest - teritoriul administrativ al comunei Pardina;
  • la sud - teritoriul administrativ al comunelor Crișan și Maliuc;
  • la est - teritoriul administrativ al comunei Rosetti.

Legătura cu comuna se realizează pe uscat de-a lungul brațului Chilia pe drumul ce pornește din Tudor Vladimirescu în fața Tulcei, apoi pe apă cu bacul care traversează brațul Tătaru.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Chilia Veche, județul Tulcea

Descrierea stemei:
Potrivit anexei nr.1, stema comunei Chilia Veche se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în diagonală de o bandă de argint. În cartierul I, în câmp roșu, se află un turn de biserică, de aur, având acoperișul în formă de bulb de ceapă și surmontat de o cruce. Turnul are o fereastră arcuită de culoare neagră. În cartierul II, pe fond albastru, se află trei tulpini cu papură și doi nuferi de aur ieșind din valuri. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Turnul reprezintă principalul monument de arhitectură al comunei Chilia Veche, iar biserica cu hramul „Sfinții Voievozi”, care datează din secolul XIX-lea şi constituie un reper al comunei Chilia Veche, este alcătuită din turnuri înalte de 45 m. Nuferii și papura simbolizează Rezervația Biosferei Delta Dunării, iar valurile semnifică fluviul Dunărea. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Timur-Alexandru CIAUȘ

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.primariachilia.ro
 E-mail: comuna@primariachilia.ro
 Telefon: +40 240 547 384